Šokoladinis dangus / Czekoladowa niebo

Tortas laaabai skanus, lengvas ir neatsivalgomas. Mano svečiai valgė po 2, o kaikas ir po 3 gabaliukus :D Tiesa neturiu labai gražių nuotraukų, nes tiesiog spėjau nusifotkinti tik tuo metu, kai stovėjo ant stalo ir savąjį gabaliuką, bet prižadu, kad iškepsiu dar kartelį ir paslėpus padarysiu apetitą žadinančių nuotraukų :)  

Biskvitas:
84 ml cukraus
2 kiaušiniai 
64 ml miltų
24 ml kakavo miltelių


Miltus persijoti ir sumaišyti su kakavu. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių, programa viršus-apačia. Kiaušinio baltymus išplakti iki standumo. Įdėti pusę cukraus ir plakti kol masė taps blizgi. Trynius sumaišyti su likusiu cukrumi ir plakti kol taps šviesi, puri masė. Į trynius įdėti baltymus ir lėtai maišyti. Atsargiai  kaskart maišant, per tris kartus sudėti miltus. Tešlą supilti į sviestu išteptą arba kepimo popierium išklotu dugnu formą. Išlyginti ir pašauti kepti apie 20 min. Iškepusį biskvitą palikti atvėsiti.











Profiterole arba plikyti pyragėliai:

63 g miltų
35 g sviesto
5 g vanilinio cukraus
125 ml vandens
2 kiaušinių mažų arba 1 didelis

Gaminimas:
Užvirinkite vandenį su sviestu ir vaniliniu cukrumi. Nuolat maišydami berkite miltus, kol susidarys vientisas gumulas. Šiek tiek ataušinkite. Įmaišykite po vieną išplaktus kiaušinius.
Ant skardos formuokite su konditeriniu švirkštu arba šaukštu formuokite 1 cm skersmens kamuoliukus (palikite tarpus ir nedarykite didelių, nes kepant dar išsipūs 2 kart) . Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių arba kol gražiai paruduos. Neatidarinėkite orkaitės. Eklerams iškepus leiskite jiems ataušti, o ataušusius užpildykite vaniliniu pudingu.








Vanilinis pudingas:

2 kiaušinio tryniai
133 g sijoto cukraus pudros
1 a.š vanilinio cukraus arba 0.5 a.š vanilės ekstrakto
500 ml pieno
34 g miltų
2 v.š. brendžio

Pieną užvirti. Atskirame induke sumaišytiti miltus, cukraus pudrą,  vanilini cukrų, trynius ir viską gerai išmaišyti. Įpilti brendžio ir vėl viską gerai išmaišyti. Karštą pieną LABAI LĖTAI (nes kitaip sutrauks kiaušinių trynius) su samčiu pilti į paruoštą masę su tryniais, o kitą ranka nuolat maišyti. Taip supilti 2-3 samčius. Kiaušinių tryniai tinkamai sušils ir perpylus į karštą pieną, bei verdant nesigaus kiaušinienė ;) Taigi, tryniuose jau 2-3 smačiai pieno, todėl visą tą gautą skystį galime supilti į pieną ir toliau virti ant vidutinės ugnies. NUOLAT MAIŠYTI (geriausia mediniu šaukštu), nes kitaip nusės miltai ir pridegs, o tada turėsite ne vanilinį pudingą, o degėsių :) Maišant verdame 7-9 min, kol masė labai stipriai suturštėja (konsistencija maždaug tirštos grietinės ar labai tiršto kisieliaus). Tada indą uždengiame maistine plėvele, kad ji liestųsi prie pudingo ir paliekame atvėsti. Kai atvėsta, pudingą sukrauname į konditerinį švirkštą, profiterole darome skylutę ir ten prileidžiame pudingo.

Tuomet galime išlydyti plytelę juodo šokolado, merkti prafiterolio viršų ir pabarstyti smulkintais riešutais. Bet visa tai jau tik jūsų fantazijos reikalas :) 

Šokoladinis sufle:
120 ml pieno
225 g juodo šokolado
250 ml plakamosios grietinėlės
8 g želatinos 

Pieną užvirti. Šokoladą susmulkinti ir užpilti karštu pienu. Želatiną užpilti 50 ml šilto vandens. Palaukti kol ištirps ir sumaišyti su pienu, bei šokoladu. Palaukti kol išsilydys, išmaišyti iki vienalytės masės. Grietinėlę išplakti iki standumo (jei grietinėlę nusipirksit iš parduotuvės, kur stovi ne šaldytuve, nepamirškite, kad ją turėsite laikyti 4-5 val, kol visiškai atvės. Kitaip neišsiplaks.). Į šokolado masę dėkite po šaukštą grietinėlės ir letai maišykite. Taip sumaišysite visą plaktą grietinėlę su šokoladu. Tuomet gautą sufle uždenkite ir pastatykite šaltai 2 val. 


Paimkte iškeptą biskvitą, dėkite jį į torto formą ir sulaiskyte brendžiu. Tada ant viršaus dėkite šokolado sufle (jei labai stipriai sustingo, pakiškite šaukštą po karštu vandeniu, taip bus lengviau lyginti paviršių). Tuomet ant viršaus dėkite jau paruoštus prafiterolius. Kiškite šaldytuvan dar 2-4 valandom ir VISKAS! 


Kaip gražiai išimti iš formelės? Paverskite formą ant šono ir pakiškite po karštu vandeniu. Tada formelės šonai sušils ir gražiai atsiklijuos tortas. 





!!!SKANAUS!!!

Biszkopt:
84 ml cukru
2 jajka
64 ml mąki
24 ml kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni,
program "góra/dól". Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną
pianę. Dać połowę cukru i bić aż piana stanie się błyszcząca.
Wymieszać żółtka z pozostałym cukrem i bić, aż masa stanie się
puszysta i lekka. Ubite białka powoli wymieszać z ubitymi żółtkami.
Delikatnie mieszając stopniowo dodawać mąkę. Wlać ciasto do
posmarowanej masłem lub pokrytej papierem do pieczenia formy. Piec
przez około 20 minut.

Profiterolki:
63 g mąki
35 g masła
5 g cukru z waniliowego
125 ml wody
2 jajka S/M albo 1 L/XL

W rondelku zagotować wodę z masłem i cukrem. Do gotującej się wody
wsypać mąkę i mieszać tak aby całość się nie przypaliła. Ciasto jest
gotowe kiedy uzyskana masa ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka.
Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej
nie urosną w piekarniku). Po ostudzeniu zmiksować z jajkami (mikserem
ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5 cm kółka przy
pomocy rękawa cukierniczego, okrągła końcówka (1 cm szerokości). Można
również wyłożyć łyżką.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Ostudzić na
kratce, przekroić na 2 części.

Budyń z wanilią:
2 żółtka
133 g cukru pudru
5 g cukru z waniliowego
500 ml mleka
34 g mąki
2 łyżki brandy

wymieszać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i brandy. Mleko
zagotować. Gorące mleko BARDZO POWOLI za pomocą chochli wlać do
przygotowanej masy z żółtek i cały czas mieszać. Wlać 2-3 chochle.
Następnie żółtka wlać do rondelka z resztą mleka i cały czas mieszając
gotować (ok. 7-9 min) aż masa będzie przypominała gęsty budyń.
Odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by
dotykała ona krem, odstawić do całkowitego ostudzenia. Budyń przelać
do rękawa cukierniczego (lub użyć łyżki) - nadziewać przekrojone
profiterolki.

Mus czekoladowy:
120 ml mleka
225 g gorzkiej czekolady 70%
250 ml śmietany kremówki
8 g żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody. W małym garnuszku umieścić czekoladę
z mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i
błyszcząca. Wymieszać z żelatyną.
W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę. Ubitą śmietanę dodać do
masy czekoladowej (czekolada musi być w temp. pokojowej), delikatnie
wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Biszkopt umieścić w formie do pieczenia i posmarować brandy. Następnie
do formy przełożyć suflet czekoladowy (jeżeli jest zbyt twardy po
wyjęciu z lodówki, żyłkę należy nagrzać w gorącej wodzie co ułatwi
uformowanie gładkiej powierzchni). Na górze rozłożyć gotowe
profiterolki i wstawić do lodówki na kolejne 2-4 godziny.

Jak wyjąć ciasto z formy tak, by nie uszkodzić? Formę obrócić na bok
tak, żeby wygodnie i ostrożnie obracając przez chwilę nagrzać pod
strumieniem gorącej wody z kranu.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą