Citrinukas


Laaaabai rugštus pyragas, bet laaaaabai skanus. Jis taip greitai dingo iš mano šaldytuvo, kad teko nufotografuoti tik likusį, jau nebe patį gražiausią, gabaliuką. Taip, kad reikės kepti dar kartelį, jog galėčiau įdėti daugiau nuotraukų :) :)  :) 







Trapios tešlos krepšeliui reikės:
Miltų 200 g
Sviesto 110 g
Druskos 1 žiupsnelis
Kiaušinio 1 vnt.
Kepimo miltelių 1/2 a.š.
Miltinio cukraus 2 v.š.
Grietinės 2 a.š.


Gaminimas:
Išsijojame miltus, sumaišytais su kepimo milteliais, druska ir cukrumi. Sudedame kubeliais pjaustytą sviestą. Miltus ir sviestą triname tarp pirštų, kol pasidarys trupiniai. Viduryje padarome nedidelę duobutę. Įmušame kiaušinį, sudedame grietinę. Minkome tešlą tol, kol nelips prie rankų. Paliekame šaltoje vietoje apie valandą. Atšaldytą tešlą kočiojame ant miltais pabarstyto stalo. Iškočiotą tešlą dedame į pasirinktą formą (mano 24 cm skersmens). Gerai prispaudžiame prie formos kraštų. Nupjauname tešlos perteklių. Tešlos pagrindą bei kraštus subadome šakute. Krepšelį kepame 15 min. 180 laipsnių orkaitėje, apdengiant folija ir ant jos beriant sausas kruopas. Po 15 min nuimti foliją su kruopomis ir kepti dar 5 min.





Reikės:
Vandens 300 ml
Cukraus 200 g
Krakmolo 2 v.š.
Druskos 1/4 a.š.
Citrinos 3 vnt
Kiaušiniai 4 vnt
Cukraus pudros 6 v.š.
Sviesto 20 g


Gaminimas:
Nutarkuojame citrinų žieveles. Išspaudžiame sultis. Vandenį, krakmolą, cukrų, druską, citrinų žieveles bei sultis gerai sumaišome. Kaitiname ant mažos ugnies, kol pradės tirštėti. Kai pakankamai sutirštėja (maždaug iki grietinės tirštumo) šiek tiek atvėsiname. Kiaušinio trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius supilame į citrinos masę, gerai maišant. Indą gražiname atgal ant silpnos ugnies ir maišant kaitiname 3-4 min. Paruoštą kremą pilame ant iškepusio trapios tešlos krepšelio. Išplakame kiaušinių baltymus su cukraus pudra iki standžių putų. Sukrečiame ant citrinos masės ir gražiai paskirstome. Pašauname į 180 laipsnių orkaitę ir kapame 20-25 min.


DĖMESIO!!! Iškepęs pyragas judinant drebės lyg būtų žele. Pyragą reikia atvėsinti, kišti šaldytuvan ir laikyti kol visiškai atvės ir tik tada pjaustyti.





SKANAUS!


Papildyta:


Vakar kepiau lygiai tokį pat Citrinuką tik pridėjau 300 g šviežių trešnių (be kauliukų). Rezultatas:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą